We worden ouder, maar worden wel dikker en eenzamer

Dit is zoals het RIVM onze toekomst ziet, geeft de Volkskrant aan. Een aantal voorspellingen over onze gezondheid in 2040: we worden ouder, ook omdat we meer bewegen en de bevolking minder rookt. Daarnaast worden we wel allemaal dikker en eenzamer.

Levensverwachting
We worden ouder, maar hoeveel ouder dan? Volgens voorspellingen zal de levensverwachting stijgen naar 86 jaar, dit getal ligt nu nog op 81.5 jaar. We zullen dit ervaren in vrij goede gezondheid. Ook de mensen die 100 jaar of ouder worden zal stijgen, het grootste gedeelte hiervan zullen vrouwen zijn.

Ziekte
In 2040 zal kanker nog de meest belangrijke doodsoorzaak zijn, maar er zal ook een flinke stijging zijn van het aantal mensen dat sterft aan dementie.

Eenzaamheid
In 2040 zal 40 procent van alle volwassenen zich eenzaam voelen. Dit getal is nu al hoog, maar zal alleen maar stijgen. Uiteraard is dit een subjectieve maat. De eenzaamheid zal voornamelijk stijgen, omdat er steeds meer ouderen en alleenstaanden bijkomen.

Gezondheid
We worden op jongere leeftijd steeds dikker. We sporten wel meer, dit lijkt tegendraads maar de bevolking zal ook meer gaan eten. We gaan daarentegen wel steeds minder roken. Dit kan meerdere redenen hebben, denk hierbij aan een steeds belangrijk wordende anti-rookbeleid, maar ook een verandering van de sociale norm.

19 gedachten over “We worden ouder, maar worden wel dikker en eenzamer”

Geef een reactie